Διαθέσιμα Υλικά

3d-print-material-list-3DHUB.gr

Αναλυτικά η λίστα με τα διαθέσιμα υλικά 3D εκτύπωσης που μπορείτε να επιλέξετε από την online εφαρμογή που διαθέτουμε για να ανεβάζετε τα μοντέλα σας και να υπολογίζετε αυτόματα το κόστος για την τρισδιάστατη εκτύπωσή τους.

PLA

Το PLA (Polylactic Acid) είναι ένα δημοφιλές γενικής χρήσης νήμα 3D εκτύπωσης. Παράγεται από ανανεώσιμες πηγές όπως ζαχαρότευτλα, σόγια κλπ και είναι οικολογικό και ασφαλές. Χρησιμοποιείται σε κάθε είδους μοντέλα και λόγω πολύ μικρού συντελεστή συρρίκνωσης εμφανίζει μηδαμινή στρέβλωση ακόμα και σε μεγάλα αντικείμενα. Λόγω χαμηλής θερμοκρασίας εκτύπωσης και εύκολης ψύξης, έχει πλεονέκτημα σε μοντέλα με μικρολεπτομέρειες και αιχμηρές άκρες. Η επιφάνειά του είναι σχετικά γυαλιστερή και μπορεί να δεχτεί κανονικά εξωτερική επεξεργασία.  Είναι πιο σκληρό από το ABS αλλά πιο ψαθυρό. Δεν ενδείκνυται για μοντέλα που θα εκτεθούν σε εξωτερικές συνθήκες και ζέστη.

ABS-filament-3DHUB.gr

ABS

Το ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή υλικά 3D εκτύπωσης μαζί με το PLA. Tο ABS είναι πιο εύκαμπτο και ανθεκτικό σε κρούση, διαθέτει επίσης υψηλότερο σημείο τήξης και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.  Η υφή του είναι πιο ματ από του PLA και μπορεί να υποστεί επεξεργασία, τρίψιμο και βάψιμο. Επίσης είναι διαλυτό σε ακετόνη, κάτι που μας βοηθάει για συγκόλληση εκτυπώσεων μεταξύ τους ή για την εξομάλυνσή τους. Είναι κατάλληλο για κάθε είδους μοντέλα με μόνο περιορισμό τα πολύ μεγάλα αντικείμενα που λόγω συρρίκνωσης ενδέχεται να εμφανίσουν στρέβλωση.

full-color-sandstone-3DHUB.gr

Full Color Sandstone

Εκτύπωση σε πούδρα με βάση τον γύψο, με δυνατότητα πλήρης χρωματικής γκάμας. Αποτελεί τη μοναδική τεχνολογία με τόσο καλό φινίρισμα και χρωματική απόδοση. Η μοναδική επιλογή για φωρορεαλιστική εκτύπωση, ιδανική για πρωτότυπα, αρχιτεκτονικά μοντέλα αλλά και έγχρωμη απόδοση σαρώσεων ή και ανθρώπινες φιγούρες.

nylon-powder-print-3DHUB.gr

Nylon Powder SLS

Η εκτύπωση με πούδρα Nylon έχει το πλεονέκτημα της μεγάλης διαστατικής ακρίβειας και της δυνατότητα απόδοσης οποιασδήποτε γεωμετρίας χωρίς περιορισμούς και την ανάγκη υποστηριγμάτων. Δίνει απόλυτη ελευθερία στο σχεδιασμό και χρησιμοποιείται σε κάθε είδους μοντέλα, λειτουργικά, αρχιτεκτονικά κλπ. Eίναι μέθοδος που μας δίνει λειτουργικά τελικά πρωτότυπα με πολύ καλή ταχύτητα και φινίρισμα για να χρησιμοποιηθεί ακόμα και παραγωγή.

High Resolution SLA

Υπερυψηλής ανάλυσης εκτύπωση σε υγρή φωτοπολυμεριζόμενη ρητίνη. Είναι η ιδανική μέθοδος εκτύπωσης για μινιατούρες και άλλα μικρά αντικείμενα που έχουν πολύ λεπτες λεπτομέρειες και χρειαζόμαστε το καλύτερο δυνατό φινίρισμα. Επίσης είναι κατάλληλη για εκτύπωση πρωτοτύπων κοσμημάτων με ρητίνη που αντέχει βουλκανισμό για πάτημα λάστιχου, είτε με χυτεύσιμη ρητίνη για απευθείας lost wax χήτευση. Αντίστοιχα υπάρχουν και μηχανολογικές ρητίνες, dental, ελαστικές ή και αντοχής σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (>240C) ανάλογα τις απαιτήσεις της κάθε εφαρμογής.

Peek

PEEK

Υπερυψηλής αντοχής εξωτικό θερμοπλαστικό, εκτυπώνεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία (400+C) και είναι υποκατάστατο μετάλλου όταν θέλουμε εξαρτήματα με πολύ μικρότερο βάρος, έχει μεγάλη αντοχή σε χημικά και ικανότητα λειτουργίας σε υψηλές θερμοκρασίες!

flexible-filament-3DHUB.gr

Flexible TPU

Ελαστικό και πολύ δυνατό ελαστομερές για μοντέλα που θέλουμε να έχουν ελαστικότητητα (SHORE A 85-90 που αντιστοιχεί σε σκληρότητα λάστιχου αυτοκινήτου), αντοχή σε θερμοκρασίες, έκθεση σε UV και χημικά. Πολύ ελαστικό και δυνατό, αντέχει σε χημική έκθεση και θερμοκρασία. Προσφέρει πολύ καλή συναρμογή μεταξύ των layer και η υφή του είναι πραγματικά σα λάστιχο.

Polycarbonate-filament-3DHUB.gr

Polycarbonate

Eιδικά σχεδιασμένο πολυκαρβονικό αναλώσιμο που προσφέρει ανώτερη ποιότητα εκτύπωσης, εξαιρετικές μηχανικές αντοχές και ανθεκτικότητα σε θερμοκρασία σε σχέση με τα άλλα υλικά 3D εκτύπωσης. Είναι το υλικό επιλογής για μοντέλα που μας ενδιαφέρει η απόλυτη αντοχή, όπως ανταλλακτικά συσκευών, για μοντελισμό, drones κλπ

Ultrat-filament-3DHUB.gr

ABS+POLYCARBONATE

Ένα σύνθετο θερμοπλαστικό που αποτελεί μια πιο εξελιγμένη έκδοση του ABS με προσμίξεις από άλλα πολυμερή (Polycarbonate κλπ) που του δίνουν σκληρότητα και αντοχή σε παραμορφώσεις. Είναι το πιο κατάλληλο υλικό για εκτυπώσεις λειτουργικών μηχανολογικών πρωτοτύπων, εξαρτημάτων, τελικών χρηστικών αντικειμένων και μοντέλα που επιθυμούμε να έχουν αυξημένες μηχανικές αντοχές και καλή αντοχή σε θερμοκρασίες (100-110C). Έχει σχετικά glossy φινίρισμα, ιδανικό layer bonding και καλή ακρίβεια.

polymax-filament-3DHUB.gr

Polymax

Έχει ως και 9 φορές μεγαλύτερη αντοχή κρούσης από το PLA και 20% μεγαλύτερη από το ABS και χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να παράξουμε μοντέλα με βάση το PLA αλλά να έχουν παράλληλα και εξαιρετικές μηχανικές αντοχές.

wood-pla-3DHUB.gr

Wood PLA

Αναλώσιμο με 30% πραγματικά ροκανίδια ξύλου. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό με ένα σχετικά άγριο φινίρισμα αλλά και μυρωδιά που θυμίζει όντως ξύλο! Πολύ χρήσιμο για αντικείμενα που θέλουμε να ξεφύγουν από την πλαστική όψη που έχουν τα άλλα υλικά 3D εκτύπωσης και φυσικά για πρωτότυπα που χρειάζονται ξύλινη υφή.

metal-pla-3DHUB.gr

Metal PLA

Υβριδικό αναλώσιμο με ρινίσματα μετάλλων για καλλιτεχνική χρήση σε μοντέλα που μοιάζουν μεταλλικά. Βγαίνει σε διαφορετικούς τύπους ανάλογοα με το είδος του μετάλλου που περιέχεται στο νήμα. Τα πιο δημοφιλή είναι ο μπρούτζος και ο χαλκός. Μετά την εκτύπωση τα μοντέλα έχουν μια ματ άγρια όψη και με την κατάλληλη επεξεργασία αναδεικνύονται τα ρινίσματα του μετάλλου και το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει με πραγματικό μέταλλο!

z-glass-filament-3DHUB.gr

PETG

Είναι ένα θερμοπλαστικό με μεγάλη φωτοδιαπερατότητα και εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες, μειωμένο warping, αντοχή στην τριβή, στον εφελκυσμό και τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες (60-70C). Έχει επίσης και υψηλή χημική αντίσταση σε οξέα, άλατα και αλκαλικές ενώσεις.

HIPS-flament-3DHUB.gr

HIPS

Το HIPS (high impact polystyrene) είναι ένα πολύ ανθεκτικό αναλώσιμο με πολύ μικρό συντελεστή συρρίκνωσης και επομένως ελάχιστο warping οπότε είναι καλό υποκατάστατο του ABS σε μεγάλες εκτυπώσεις. Δεν είναι εξαιρετικά σκληρό και σαν αποτέλεσμα δεν είναι εύθραυστο και αντέχει σε άσκηση πιέσεων και σε κρούση. Εξαιρετικά χρήσιμο για μεγάλα αντικείμενα με δύσκολες επιφάνειες αλλά και για αρχιτεκτονικά μοντέλα. Αντέχει μετεπεξεργασία.

Glow-in-the-Dark-filament-3DHUB.gr

Glow in the Dark PLA

Ένα πολύ ενδιαφέρον αναλώσιμο με βάση το PLA αλλά με την ιδιότητα να συσσωρεύει φως από φυσικές ή τεχνητές πηγές και στη συνέχεια να το ακτινοβολεί. Χρήσιμο για πολύ εντυπωσιακά διακοσμητικά ή άλλα μοντέλα που θέλουμε να φωσφορίζουν στο σκοτάδι!

 

 

NYLON PA6.6

Tο υλικό αυτό (Πολυαμίδιο 6.6)  προσφέρει ευελιξία και μεγάλη αντοχή, μικρό συντελεστή τριβής και εξαιρετική αντοχή σε θερμοκρασίες (140-150C). Αποτελεί λοιπόν μια εξαιρετική επιλογή για την εκτύπωση αντικειμένων όπως όπως εργαλεία, γρανάζια, προσθετικά μέλη ή πρωτότυπα λειτουργικών μοντέλων.

Επειδή στα εργαστήριά μας καθημερινά δοκιμάζουμε νέα υλικά και εμπλουτίζουμε την γκάμα μας, εαν η εφαρμογή που έχετε στο μυαλό σας απαιτεί κάποιο άλλο που πιθανώς δεν αναγράφεται εδώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

Facebook