3d-print-material-list-3DHUB.gr

Αναλυτικά η λίστα με τα διαθέσιμα υλικά 3D εκτύπωσης που μπορείτε να επιλέξετε από την online εφαρμογή που διαθέτουμε για να ανεβάζετε τα μοντέλα σας και να υπολογίζετε αυτόματα το κόστος για την τρισδιάστατη εκτύπωσή τους.

PLA

Το PLA (Polylactic Acid) είναι ένα δημοφιλές γενικής χρήσης νήμα 3D εκτύπωσης. Παράγεται από ανανεώσιμες πηγές όπως ζαχαρότευτλα, σόγια κλπ και είναι οικολογικό και ασφαλές. Χρησιμοποιείται σε κάθε είδους μοντέλα και λόγω πολύ μικρού συντελεστή συρρίκνωσης εμφανίζει μηδαμινή στρέβλωση ακόμα και σε μεγάλα αντικείμενα. Λόγω χαμηλής θερμοκρασίας εκτύπωσης και εύκολης ψύξης, έχει πλεονέκτημα σε μοντέλα με μικρολεπτομέρειες και αιχμηρές άκρες. Η επιφάνειά του είναι σχετικά γυαλιστερή και μπορεί να δεχτεί κανονικά εξωτερική επεξεργασία.  Είναι πιο σκληρό από το ABS αλλά πιο ψαθυρό.

ABS-filament-3DHUB.gr

ABS

Το ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή υλικά 3D εκτύπωσης μαζί με το PLA. Tο ABS είναι πιο εύκαμπτο και ανθεκτικό σε κρούση, διαθέτει επίσης υψηλότερο σημείο τήξης και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.  Η υφή του είναι πιο ματ από του PLA και μπορεί να υποστεί επεξεργασία, τρίψιμο και βάψιμο. Επίσης είναι διαλυτό σε ακετόνη, κάτι που μας βοηθάει για συγκόλληση εκτυπώσεων μεταξύ τους ή για την εξομάλυνσή τους. Είναι κατάλληλο για κάθε είδους μοντέλα με μόνο περιορισμό τα πολύ μεγάλα αντικείμενα που λόγω συρρίκνωσης ενδέχεται να εμφανίσουν στρέβλωση.

full-color-sandstone-3DHUB.gr

Full Color Sandstone

Εκτύπωση σε πούδρα με βάση τον γύψο, με δυνατότητα πλήρης χρωματικής γκάμας. Αποτελεί τη μοναδική τεχνολογία με τόσο καλό φινίρισμα και χρωματική απόδοση. Η μοναδική επιλογή για φωρορεαλιστική εκτύπωση, ιδανική για πρωτότυπα, αρχιτεκτονικά μοντέλα αλλά και έγχρωμη απόδοση σαρώσεων ή και ανθρώπινες φιγούρες.

nylon-powder-print-3DHUB.gr

Nylon Powder

Η εκτύπωση με πούδρα Nylon έχει το πλεονέκτημα της μεγάλης διαστατικής ακρίβειας και της δυνατότητα απόδοσης οποιασδήποτε γεωμετρίας χωρίς περιορισμούς και την ανάγκη υποστηριγμάτων. Δίνει απόλυτη ελευθερία στο σχεδιασμό και χρησιμοποιείται σε κάθε είδους μοντέλα, λειτουργικά, αρχιτεκτονικά κλπ αλλά κυρίως σε πρωτότυπα.

High Resolution SLA

Υπερυψηλής ανάλυσης εκτύπωση σε υγρή φωτοπολυμεριζόμενη ρητίνη.Είναι η ιδανική μέθοδος εκτύπωσης για μινιατούρες και άλλα μικρά αντικείμενα που έχουν πολύ λεπτες λεπτομέρειες. Επίσης είναι κατάλληλη για εκτύπωση πρωτοτύπων κοσμημάτων με ρητίνη που αντέχει βουλκανισμό για πάτημα λάστιχου, είτε με χυτεύσιμη ρητίνη για απευθείας lost wax χήτευση. Χωρίζεται σε DLP και σε Laser SLA. Στο DLP το τραπέζι εκτύπωσης είναι εξαιρετικά μικρό αλλά παράλληλα οι δυνατότητες αποτύπωσης λεπτομερειών είναι εξαιρετικά μεγάλες και προσφέρεται για πολύ μικρά πολύ λεπτομερή μοντέλα. Στην Laser SLA τεχνολογία έχουμε πολύ μεγαλύτερο τραπέζι ενώ διατηρείται σε πολύ καλό βαθμό η διαστατική ακρίβεια και η αποτύπωση λεπτομερειών. Επίσης έχει πολύ μεγάλη ποικιλία ρητινών και χρωμάτων, standard σε λευκό/μαύρο/γκρι/διάφανο, χυτεύσιμη για απευθείας lost wax μέθοδο, tough και durable για μηχανολογικά μοντέλα, ελαστική, high temp για καλούπια και εφαρμογές υψηλής θερμοκρασίας. μέχρι και ειδική dental ρητίνη!

flexible-filament-3DHUB.gr

Flexible

Ελαστικό και πολύ δυνατό TPE ελαστομερές για μοντέλα που θέλουμε να έχουν ελαστικότητητα, αντοχή σε θερμοκρασίες, έκθεση σε UV και χημικά. Πολύ ελαστικό και δυνατό, αντέχει σε χημική έκθεση και θερμοκρασία. Προσφέρει πολύ καλή συναρμογή μεταξύ των layer και η υφή του είναι πραγματικά σα λάστιχο.

Polycarbonate-filament-3DHUB.gr

Polycarbonate

Eιδικά σχεδιασμένο πολυκαρβονικό αναλώσιμο που προσφέρει ανώτερη ποιότητα εκτύπωσης, εξαιρετικές μηχανικές αντοχές και ανθεκτικότητα σε θερμοκρασία σε σχέση με τα άλλα υλικά 3D εκτύπωσης. Είναι το υλικό επιλογής για μοντέλα που μας ενδιαφέρει η απόλυτη αντοχή, όπως ανταλλακτικά συσκευών, για μοντελισμό, drones κλπ

Ultrat-filament-3DHUB.gr

ABS + Polycarbonate

Ένα σύνθετο θερμοπλαστικό που αποτελεί μια πιο εξελιγμένη έκδοση του ABS με προσμίξεις από άλλα πολυμερή (Polycarbonate κλπ) που του δίνουν σκληρότητα και αντοχή σε παραμορφώσεις. Είναι το πιο κατάλληλο υλικό για εκτυπώσεις λειτουργικών μηχανολογικών πρωτοτύπων, εξαρτημάτων, τελικών χρηστικών αντικειμένων και μοντέλα που επιθυμούμε να έχουν αυξημένες μηχανικές αντοχές. Έχει σχετικά glossy φινίρισμα, ιδανικό layer bonding και εξαιρετική ακρίβεια.

polymax-filament-3DHUB.gr

Polymax

Έχει ως και 9 φορές μεγαλύτερη αντοχή κρούσης από το PLA και 20% μεγαλύτερη από το ABS και χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να παράξουμε μοντέλα με βάση το PLA αλλά να έχουν παράλληλα και εξαιρετικές μηχανικές αντοχές. Δεν έχει όμως μεγάλη αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες.

wood-pla-3DHUB.gr

Wood PLA

Αναλώσιμο με 30% πραγματικά ροκανίδια ξύλου. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό με ένα σχετικά άγριο φινίρισμα αλλά και μυρωδιά που θυμίζει όντως ξύλο! Πολύ χρήσιμο για αντικείμενα που θέλουμε να ξεφύγουν από την πλαστική όψη που έχουν τα άλλα υλικά 3D εκτύπωσης και φυσικά για πρωτότυπα που χρειάζονται ξύλινη υφή.

metal-pla-3DHUB.gr

Metal PLA

Υβριδικό αναλώσιμο με ρινίσματα μετάλλων για καλλιτεχνική χρήση σε μοντέλα που μοιάζουν μεταλλικά. Βγαίνει σε διαφορετικούς τύπους ανάλογοα με το είδος του μετάλλου που περιέχεται στο νήμα. Τα πιο δημοφιλή είναι ο μπρούτζος και ο χαλκός. Μετά την εκτύπωση τα μοντέλα έχουν μια ματ άγρια όψη και με την κατάλληλη επεξεργασία αναδεικνύονται τα ρινίσματα του μετάλλου και το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει με πραγματικό μέταλλο!

z-glass-filament-3DHUB.gr

PET-G

Είναι ένα ημιδιάφανο θερμοπλαστικό με μεγάλη φωτοδιαπερατότητα και εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες, μειωμένο warping, αντοχή στην τριβή, στον εφελκυσμό και τις υψηλές θερμοκρασίες. Έχει επίσης και υψηλή χημική αντίσταση σε οξέα, άλατα και αλκαλικές ενώσεις. Το επιλέγουμε για ανθεκτικά μοντέλα και γεωμετρίες που δε θα έβγαιναν καλές με ABS λόγω συρρίκνωσης. Βγαίνει και σε μη φωτοδιαπερατά χρώματα.

HIPS-flament-3DHUB.gr

HIPS

Το HIPS (high impact polystyrene) είναι ένα πολύ ανθεκτικό αναλώσιμο με πολύ μικρό συντελεστή συρρίκνωσης και επομένως ελάχιστο warping. Δεν είναι εξαιρετικά σκληρό και σαν αποτέλεσμα δεν είναι εύθραυστο και αντέχει σε άσκηση πιέσεων και σε δυνάμεις εφελκισμού. Εξαιρετικά χρήσιμο για μεγάλα αντικείμενα με δύσκολες επιφάνειες αλλά και για αρχιτεκτονικά μοντέλα.

Glow-in-the-Dark-filament-3DHUB.gr

Glow in the Dark PLA

Ένα πολύ ενδιαφέρον αναλώσιμο με βάση το PLA αλλά με την ιδιότητα να συσσωρεύει φως από φυσικές ή τεχνητές πηγές και στη συνέχεια να το ακτινοβολεί. Χρήσιμο για πολύ εντυπωσιακά διακοσμητικά ή άλλα μοντέλα που θέλουμε να φωσφορίζουν στο σκοτάδι!

 

 

NYLON

Tο υλικό αυτό προσφέρει ευελιξία και μεγάλη αντοχή, ενώ έχει εξαιρετικά μικρό βάρος και κάποια ελαστικότητα στα μικρά πάχη. Αποτελεί λοιπόν μια εξαιρετική επιλογή για την εκτύπωση αντικειμένων όπως όπως εργαλεία, γρανάζια, προσθετικά μέλη ή πρωτότυπα λειτουργικών μοντέλων,/

 

Επειδή στα εργαστήριά μας καθημερινά δοκιμάζουμε νέα υλικά και εμπλουτίζουμε την γκάμα μας, εαν η εφαρμογή που έχετε στο μυαλό σας απαιτεί κάποιο άλλο που πιθανώς δεν αναγράφεται εδώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!