Αρχαιολογία / Διατήρηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Κάθε αρχαιολογικός χώρος περιέχει ένα πλούτο πληροφοριών σχετικά με το παρελθόν, και το περιβάλον είναι το κλειδί. Ένα μαχαίρι που βρέθηκε δίπλα από ένα πέτρινο τζάκι έχει να μας πει μια διαφορετική ιστορία από ένα που βρέθηκε δίπλα σε έναν ανθρώπινο σκελετό. Δυστυχώς, οι ανασκαφές που γίνονται σε μια περιοχή για να αποκαλύψουν την ιστορία της, την καταστρέφουν επίσης. Οι λεπτομερείς καταγραφές είναι ο μόνος τρόπος οι αρχαιολόγοι να κρατήσουν την αρχαιολογία μακριά από τη διαγραφή του παρελθόντος και να επιτρέψουν τη διατήρησή του.

Υπήρξαν κάποιες αναγκαστικές ανακαλύψεις που σχετίζονται με 3D εκτύπωση στους τομείς των αρχαιοτήτων και της ιστορικής συντήρησης που αξίζει να αναφερθούν. Σήμερα, η 3D σάρωση και η ψηφιακή μοντελοποίηση σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες 3D εκτύπωσης βοηθούν τους αρχαιολόγους να τεκμηριώσουν και να διατηρήσουν τις πληροφορίες που βρίσκονται σε μια τοποθεσία.

Οι ιστορικοί μπορούν τώρα να εισάγουν τα πρωτότυπα σχέδια είτε με 3D σάρωση είτε με άμεσο 3D modeling σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να ελέγξουν τον σχεδιασμό με λογισμικό CAD, και έπειτα με τη χρήση 3D εκτυπωτών ιστορικά μνημεία, κτίρια, αγάλματα, έργα τέχνης και κάθε είδους τρισδιάστατα αντικείμενα μπορούν να αναδημιουργηθούν κομμάτι-κομμάτι και στρώμα με στρώμα χρησιμοποιώντας τη διαδικασία της πρόσθετης παραγωγής. Επειδή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ποικιλία από χρώματα και υφές, συγκεκριμένα δείγματα τα είδη πέτρας μπορούν να αναπαραχθούν με ακρίβεια. Ιστορικές ελληνικές πόλεις όπως η Ρόδος, το Ηράκλειο, η Αθήνα κ.α. με μεγάλες ποσότητες αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς είναι πιθανές περιοχές για τη διατήρηση ή αναδημιουργία ιστορικών μνημεία και έργων τέχνης.

Μουσεία και άλλα ακαδημαϊκά ινστιτούτα επίσης οφελούνται. Η τεχνολογία προσφέρει ευκολότερη επισκευή και τεχνικές διατήρησης για κατεστραμμένα αρχαία αντικείμενα. Ακριβή αντίγραφα επίσης θα μπορούσαν να εμφανίζονται στην θέσεις των αντικειμένων που είναι πολύ εύθραυστα για να μείνουν σε μόνιμη έκθεση. Μικρότερες ρέπλικες όπως αιχμές βελών και άλλα αρχαϊκά εργαλεία θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα σε δημόσια σχολεία σε χαμηλότερη τιμή ή θα μπορούσε να τυπωθούν επι τόπου χρησιμοποιώντας desktop εκτυπωτές, γεγονός που δείχνει ένα ευρύ εκπαιδευτικό όφελος χάρη στην τεχνολογία.