Το 3D Printing στην Εκπαίδευση 3dhub.gr
Το 3D Printing στην Εκπαίδευση 3dhub.gr

Η τρισδιάστατη εκτύπωση αποτελεί μία σημαντική τεχνολογική εξέλιξη, που στόχο έχει τη διευκόλυνση κι ανάπτυξη σε διάφορους κοινωνικούς κι επιστημονικούς κλάδους. Πως θα μπορούσε λοιπόν να λείπει το 3D printing από την εκπαίδευση;

Το 3D printing και το περιβάλλον γύρω του διευκολύνει τον μαθητή στην εκμάθηση πιο σύνθετων εννοιών και τους εφοδιάζει με νέα “εργαλεία”. Οι μαθητές μπορούν να αγγίζουν τις έννοιες που εξηγούνται στην τάξη, όπως για παράδειγμα διάφορα γεωμετρικά σχήματα.

Από το Ipad στο 3D printing

 • Βοηθούν τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά με πολλές επιστήμες (π.χ. μαθηματικά, φυσική, βιολογία).     
 • Παρέχουν τη δυνατότητα καλύτερης παρατήρησης στις τέχνες (π.χ. γλυπτική, αρχιτεκτονική, ζωγραφική).     
 • Επιταχύνουν τον χρόνο εκμάθησης, αφού απεικονίζουν τη θεωρία με τον πιο παραστατικό τρόπο.     
 • Προάγουν την ομαδικότητα, που απαιτείται από δασκάλους και μαθητές για ένα 3D σχέδιο ή αντικείμενο.     
 • Κάνουν το μάθημα ευχάριστο και δημιουργικό, δίνοντας έτσι επιπλέον κίνητρο στα παιδιά.     
 • Αναπτύσσουν την κρίση και παρατηρητικότητά τους. Για παράδειγμα, προκειμένου να πάρουν την καλύτερη σχεδιαστική απόφαση ή να δουν τα όρια του τρισδιάστατου εκτυπωτή που έχουν μπροστά τους, παρατηρούν καλά, εμβαθύνουν και τελικά αποφασίζουν.

Τα παιδιά έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στην τεχνολογία, ειδικά όταν αυτή έχει τον τρόπο της να τα εντυπωσιάζει. Το γεγονός ότι οι μαθητές μπορούν τώρα να αγγίζουν τις έννοιες που ακούν στην τάξη, π.χ. γεωμετρικά σχήματα, αποτελεί από μόνο του μία εκπαιδευτική καινοτομία. Το 3D printing και τα τρισδιάστατα αντικείμενα, που θα αυξηθούν στην καθημερινότητά μας μελλοντικά, έχουν και παιδαγωγική διάσταση.

Στα παραπάνω πλεονεκτήματα της εισόδου του 3D printing στον κλάδο της Εκπαίδευσης έρχεται να προστεθεί και η ανάπτυξη της οξυδέρκειας. Τα παιδιά μαθαίνουν software από νωρίς, ενθουσιάζονται μέσα από ένα σχέδιο που έχουν φτιάξει μόνα τους και βρίσκουν τον τρόπο να καλλιεργήσουν την καλαισθησία κι εφευρετικότητά τους, φτιάχνοντας ένα custom μοντέλο.

Το 3D Printing στην Εκπαίδευση 3dhub.gr

Γιατί η τεχνολογία αυτή είναι τόσο σημαντική για την εκπαίδευσή?

 1. Η κατ’οίκον τρισδιάστατη εκτύπωση εξελίσσεται και γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη. Οι δάσκαλοι δεν πρέπει να αγνοούν την τεχνολογία αυτή. Ταυτόχρονα, οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίσουν αυτήν την τεχνολογία η οποία και θα διατελέσει σημαντικό ρόλο στην μελλοντική αγορά εργασίας.
 2. Μέχρι τώρα, οι μαθητές συνήθως δουλεύουνε την “αφαιρετική κατασκευή”, δηλαδή δουλεύουν με ένα κομμάτι υλικού και αφαιρούν μέρη αυτού. Μια άλλη μέθοδος “δημιουργίας” είναι αυτή με τη χρήση πηλού. Με την τρισδιάστατη εκτύπωση χρησιμοποιείται προσθετική κατασκευή όπου η διάθεση απορριμμάτων είναι μηδενική.
 3. Η τρισδιάστατη εκτύπωση ανοίγει τον δρόμο στην επαναληπτική σχεδίαση. Οι μαθητές σχεδιάζουν το δικό τους προϊόν το οποίο με την εκτύπωσή του μπορεί άμεσα να τροποποιηθεί και να βελτιωθεί.
 4. Η χρήση του είναι εφαρμόσιμη σε ποικίλα μαθήματα.
 5. Χάρη στον συνδυασμό του προγραμματισμού, της ηλεκτρονικής καθώς και της τρισδιάστατης εκτύπωσης, οι μαθητές μπορούν να κάνουν πολλές εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της ρομποτικής, δομικής και διαφόρων εφευρέσεων που γίνονται στο σπίτι και βοηθούν στην βαθύτερη γνώση του πως λειτουργούν τα πράγματα.
 6. Ο σχεδιασμός, η τρισδιάστατη εκτύπωση και η εκπαιδευτική ρομποτική βελτιώνουν την προσωπική εκμάθηση και τις δεξιότητες σκέψης, δημιουργώντας δημιουργικούς, σκεπτόμενους και στοχαστικούς μαθητευομένους δεδομένου ότι διδάσκονται οι μαθητές μέσω της εξάσκησης. Εξάλλου, είναι γνωστή ως εκμάθηση μέσω εξάσκησης.

Τo 3D printing κάνει τα δύσκολα, απλά

Δύσκολες έννοιες και μαθήματα, όπως είναι η ανατομία στη βιολογία, γίνονται τώρα πιο απλά και απτά για το παιδί. Τα βλέπει όλα μπροστά του κι έχει τον χρόνο να τα επεξεργαστεί, μέχρι να τα κατανοήσει. Το μέλλον μάλιστα της τεχνολογίας στην εκπαίδευση θέλει τα διαδικτυακά σχολικά βιβλία να συμπεριλαμβάνουν 3D παιδαγωγικές πτυχές και να είναι σχεδιασμένα προς εκτύπωση ανάλογα με το μάθημα. Αυτό θα πει εκπαιδευτική εμπειρία!

Εκπαιδευτικές τεχνικές 3D printing

Μέχρι τώρα οι μαθητές δουλεύουν πάνω στην “αφαιρετική κατασκευή”, δηλαδή μοναδικό εργαλείο τους είναι ένα κομμάτι υλικού και σταδιακά αφαιρούν μέρη αυτού. Μια άλλη μέθοδος “δημιουργίας” είναι αυτή με τη χρήση πηλού. Με την τρισδιάστατη εκτύπωση χρησιμοποιείται προσθετική κατασκευή όπου η διάθεση απορριμμάτων είναι μηδενική.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση ανοίγει τον δρόμο στην επαναληπτική σχεδίαση. Οι μαθητές σχεδιάζουν το δικό τους προϊόν το οποίο με την εκτύπωσή του μπορεί άμεσα να τροποποιηθεί και βελτιωθεί. Η χρήση του είναι εφαρμόσιμη σε ποικίλα μαθήματα. Χάρη στο συνδυασμό του προγραμματισμού, της ηλεκτρονικής καθώς και της τρισδιάστατης εκτύπωσης, οι μαθητές μπορούν να κάνουν πολλές εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της ρομποτικής, δομικής και διαφόρων εφευρέσεων που γίνονται στο σπίτι και βοηθούν στη βαθύτερη γνώση.

 

Το 3D Printing στην Εκπαίδευση 3dhub.gr

Η εισαγωγή του 3D printing και των σχετιζόμενων τεχνολογιών στο σχολικό πρόγραμμα δίνει στους μαθητές τα απαραίτητα εφόδια για την βελτίωση της δημιουργικότητάς τους και της φαντασίας τους. Είναι μια πρακτική διαδικασία κατά την οποία οι μαθητές συμμετέχουν ενώ δημιουργούν αντικείμενα, εκπαιδευτικά μικρο-ρομπότ ή ακόμη και καθημερινής χρήσης αντικείμενα: από μια απλή εκτύπωση των αρχικών τους μέχρι και ένα πολυσύνθετο μολύβι. Το 3D printing ενασχολεί τα παιδιά και τους δημιουργεί την επιθυμία για δημιουργία μιας και η απόκτηση του ολοκληρωμένου αντικειμένου αποτελεί την επιβράβευση της εκτύπωσης.

Το 3D Printing στην Εκπαίδευση 3dhub.gr

Γνωρίζοντας τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει η τρισδιάστατη εκτύπωση στην εκπαίδευση, έχουμε δώσει πολύ μεγάλη σημασία στο να διαμορφώσουμε προτάσεις ιδανικές για εκπαιδευτικές επιχειρήσεις που έχουν στόχο να καινοτομήσουν.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

 

Αν είστε εκπαιδευτικός ή θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αξιοποίηση της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing) στον κλάδο της Εκπαίδευσης, η 3DHUB έχει διαμορφώσει ιδανικές προτάσεις για εκπαιδευτική καινοτομία. Επικοινωνήστε μαζί μας!